Διαμαρτυρία Γονέων

10/5/2021

Είμαστε ευτυχείς που μετά από το μεγάλο διάστημα καραντίνας , οι μικροί μας μαθητές θα βρεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, τηρώντας τα μέτρα και τις οδηγίες που ορίζονται, με πειθαρχία και υποδειγματική προσήλωση. Όλα τα σχολεία θα υποδεχτούν τους μαθητές τους πλην ελαχίστων του Δήμου Ανατολικής Σάμου καθώς ο σεισμός στις 30 Οκτωβρίου κατέστησε ακατάλληλα ορισμένα κτήρια, ένα εξ αυτών είναι το Ιστορικό κτήριο στο οποίο στεγαζόταν το Δημοτικό σχολείο Χώρας. Ως αποτέλεσμα αυτού δόθηκε προσωρινή λύση από την δημοτική αρχή με την τοποθέτηση κοντέινερ στο προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου με σκοπό τη διεξαγωγή των μαθημάτων της 1ης, 2ας και 3ης τάξης του δημοτικού, με παράλληλη μετακίνηση των μαθητών των υπολοίπων τάξεων στο δημοτικό σχολείο Μυτιληνιών.

Μία λύση προσωρινή που με την καθυστέρηση τείνει να γίνει μόνιμη. Ο σύλλογος σε συνεχείς ενοχλήσεις λάμβανε προφορικές διαβεβαιώσεις από τις αρμόδιες αρχές ότι η προσωρινή μετεγκατάσταση του σχολείου θα έχει ολοκληρωθεί στο χώρο των ΣΟΑ Χώρας και θα λειτουργήσει εκεί με την έναρξη των μαθημάτων μετά τις διακοπές του Πάσχα. Παρόλα αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση έως σήμερα και καλούμαστε να εφαρμόσουμε την προσωρινή λύση που έχουν προτείνει οι δημοτικές αρχές. Η λύση αυτή έχει προκαλέσει δυσχέρειες, κατόπιν προφορικής ενημέρωσης του συλλόγου μας από γονείς που τον απαρτίζουν. Να σημειώσουμε κάπου εδώ πως λύση που καλούμαστε να ακολουθήσουμε είναι διπλά προσωρινή καθώς και η μετεγκατάσταση μας στα ΣΟΑ Χώρας αποτελεί προσωρινή λύση μέχρι την αποκατάσταση του δημοτικού σχολείου.

Με μεγάλο σεβασμό στο πρόσωπο του διευθυντή του Δημοτικού σχολείου, κ Π. Ζαβουδάκη, εμπιστευόμαστε τις πληροφορίες που μας παρείχε, για παράδοση του έργου εντός 2 εβδομάδων. Ευχόμαστε η ταλαιπωρία που βιώνουν οι μαθητές μας να τελειώσει μέσα σε αυτή την παράταση, ωστόσο το Δ.Σ. θα καταθέσει έγγραφη διαμαρτυρία* στους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να λάβει εγγράφως απαντήσεις.

Αισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη πρωτίστως στα παιδιά μας, που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί αυτή την σχολική χρονιά και δευτερευόντως στους εαυτούς μας, που έχουμε αναλάβει ένα φορτίο που λίγοι σύλλογοι έχουν σηκώσει. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε με ομόνοια και συνεργασία.

*Να ευχαριστήσουμε τον γονέα - μέλος που δεν ανήκει στο Δ.Σ, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, για την βοήθεια που μας παρείχε με την σύνταξη του εγγράφου της διαμαρτυρίας.

Θέμα : Έγγραφη Διαμαρτυρία και Έντυπο Υποβολής Ερωτήσεων

Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν του καταστροφικού σεισμού της 30 Οκτωβρίου 2020 προκλήθηκαν ζημιές στο δημοτικό σχολείο της Χώρας Σάμου, οι οποίες το κατέστησαν μη λειτουργικό.

Ως αποτέλεσμα αυτού δόθηκε προσωρινή λύση από την δημοτική αρχή με την τοποθέτηση κοντέινερ στο προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου με σκοπό τη διεξαγωγή των μαθημάτων της 1ης, 2ας και 3ης τάξης του δημοτικού, με παράλληλη μετακίνηση των μαθητών των υπολοίπων τάξεων στο δημοτικό σχολείο Μυτιληνιών. Τα μαθήματα όλων των τάξεων του δημοτικού διεξάγονται το χρονικό διάστημα από τις 12:30 έως τις 16:30. Ο σύλλογος σε συνεχείς ενοχλήσεις λάμβανε προφορικές διαβεβαιώσεις από τις αρμόδιες αρχές ότι η μετεγκατάσταση του σχολείου θα έχει ολοκληρωθεί στο χώρο των ΣΟΑ Χώρας και θα λειτουργήσει εκεί με την έναρξη των μαθημάτων μετά τις διακοπές του Πάσχα. Παρόλα αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση έως σήμερα και καλούμαστε να εφαρμόσουμε την προσωρινή λύση που έχουν προτείνει οι δημοτικές αρχές.

Η ανωτέρω λύση έχει προκαλέσει τις εξής δυσχέρειες, κατόπιν προφορικής ενημέρωσης του συλλόγου μας από γονείς που τον απαρτίζουν και συγκεκριμένα έχουν δημιουργηθεί:

1. Οικονομικά προβλήματα, καθώς οι γονείς είναι αναγκασμένοι να μην εργάζονται αλλά να απασχολούνται με την φύλαξη των τέκνων τους το χρονικό διάστημα από τις 08:00 έως τις 12:00 ή σε αντίθετη περίπτωση να πληρώνουν για την φύλαξη αυτών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι μεγάλο μέρος των γονέων του συλλόγου μας εργάζονται και οι δύο ή επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, οι οποίοι έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται. Το δικαίωμα στην εργασία είναι ανθρώπινο και δεν μπορούμε να το στερούμε από την στιγμή που εδώ και τόσους μήνες δεν έχει δοθεί μόνιμη λύση για το σχολείο μας.

2. Οικογενειακά προβλήματα, καθώς τα παιδιά έχουν χάσει το καθημερινό πρόγραμμα τους και αναγκάζονται να διδάσκονται κάτω από αντίξοες συνθήκες (μεσημέρι) με αποτέλεσμα να μην αφομοιώνουν το μάθημα στην τάξη και να αναγκάζονται οι γονείς να επαναλαμβάνουν τα μαθήματα στο σπίτι. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούμε ότι υφίστανται χαμηλόμισθοι γονείς, οι οποίοι δεν μπορούν να μην μεταβούν στην εργασία τους και αναγκάζονται να αφήσουν τα παιδιά τους με δική τους ευθύνη μόνα τους. Αν συμβεί ένα ατύχημα σε αυτά τα παιδιά ποιος θα μπορέσει να δώσει απάντηση στον γονέα γιατί την συγκεκριμένη στιγμή τα παιδιά του δεν ήταν στο σχολείο όπως έπρεπε. Ο σύλλογος λοιπόν σας κάνει κοινωνούς του ερωτήματος αυτού, καθώς περίπτωση που θα συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα ο σύλλογος θα σας απευθύνει ερώτημα για να θέσετε εγγράφως την απάντηση σας.

3. Προβλήματα υγειονομικής φύσεως και ασφαλείας, καθώς τα παιδία μας μεταφέρονται με τα οχήματα των ΚΤΕΛ. Στο σημείο αυτό σας θέτουμε το ερώτημα, στο οποίο επιθυμούμε έγγραφη απάντηση: «Διαθέτουν τα εν λόγω λεωφορεία τις προβλεπόμενες ζώνες ασφαλείας με βάση την οδηγία 77/541/ΕΟΚ, όπως ισχύει τοποθετημένες σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές;» Επιπρόσθετα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της πλήρωσης των λεωφορείων σε ποσοστό 100%, το οποίο αντιβαίνει το νόμιμο 65% που θα έπρεπε να ισχύει με βάση της κοινής Υπουργικής Απόφασης 87618 - ΦΕΚ 4901/Β/7-11/2020. Στο σημείο αυτό θα σας ζητάμε έγγραφη απάντηση στο ερώτημα: «Έχετε αντιληφθεί το εν λόγω γεγονός και πως προτίθεστε να το λύσετε;»

4. Προβλήματα που αφορούν το σχολικό πρόγραμμα. Όπως γνωρίζεται το σχολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει το μάθημα της γυμναστικής. Επιπρόσθετα με βάση τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας οι μαθητές πρέπει στα διαλλείματα να μεταβαίνουν εκτός των αιθουσών διδασκαλίας. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι θα αναγκάζονται τα παιδιά μας να κάνουν γυμναστική και διαλείμματα με υψηλές θερμοκρασίες και ήλιο σε ώρες απαγορευμένες από τους ιατρούς για έκθεση των παιδιών στον ήλιο και συγκεκριμένα από 1230 έως 1630. Το εν λόγω πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στην υγεία των μαθητών από ηλιακά εγκαύματα αφυδάτωση και ηλίαση. Θα θέλαμε να μας απαντήσετε εγγράφως στο ερώτημα: «Έχει υποπέσει το εν λόγω πρόβλημα στην αντίληψη σας και ποιες είναι οι λύσεις που προτείνετε;». Θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι η έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο αποτελεί αδίκημα και ενδεχομένως υπάρξουν γονείς που κινηθούν καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο γεγονός αρμοδίως στον Συνήγορο του Πολίτη και στο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Βορείου Αιγαίου του Χαμόγελου του Παιδιού.

5. Επιπρόσθετα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι με το εν λόγω πρόγραμμα οι διδακτικές ώρες έχουν μειωθεί λόγω του μικρότερου προγράμματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μαθησιακά κενά στους μαθητές, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν. Δεν υπάρχει μέριμνα για την διατροφή των παιδιών στο σχολείο, καθώς τις ώρες που θα πρέπει να σιτίζονται από 13:20 - 14:00 με βάση το πρόγραμμα του ολοημέρου, τα παιδία μας έχουν μάθημα. Παρακαλούμε να απαντήσετε εγγράφως στο ερώτημα «Το γεγονός αυτό έχει υποπέσει στην αντίληψη σας και πως προτίθεστε να το λύσετε;».

6. Κατόπιν των ανωτέρω διαμαρτυρόμαστε για την μη ολοκλήρωση της μεταγκατάστασης του σχολείου και της λειτουργίας αυτού ως ολοήμερου από 07:00 έως 16:00 και την ταλαιπωρία των γονέων και των παιδιών μας με τις προσωρινές λύσεις που έχετε θέσεις.

7. Επιπρόσθετα με γνώμονα την ασφάλεια και των παιδιών μας παρακαλούμε, όπως μας γνωρίσετε εγγράφως το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του σχολείου και να μας απαντήσετε στις υποβληθείσες ερωτήσεις εντός των προβλεπόμενων από τον νόμο χρονικών προθεσμιών.

8. Αντίγραφα της παρούσης αφού πρωτοκολληθούν θα κρατηθούν από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για κάθε νόμιμη χρήση από οποιοδήποτε μέλος του συλλόγου.

9. Τέλος, καθώς οι προκατασκευασμένες αίθουσες στα ΣΟΑ Χώρας αποτελούν προσωρινή λύση έως την αποκατάσταση των ζημίων στο κτήριο του δημοτικού σχολείου όπως μας γνωρίσετε εγγράφως το σχέδιο μελέτης και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του δημοτικού σχολείου.

Επιπρόσθετα ο σύλλογος προτίθεται σε περίπτωση μη λήψης εγγράφου απαντήσεως σε όλα τα ερωτήματα, να προωθήσει την ανωτέρω διαμαρτυρία προς τον συνήγορο του πολίτη και όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Χώρας Σάμου

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε